Разбиха лихварска банда в гр.Нови Искър и София

Организирана престъпна група, занимавала се с незаконна лихварска дейност, е била неутрализирана при специализирана

Лихварите от град Нови Искър бяха задържани от полицията в София.

Лихварите от град Нови Искър бяха задържани от полицията в София.

полицейска операция, проведена вчера от служители на ГД “Национална полиция” под ръководството на Специализираната прокуратура, съобщиха за Нови Искър онлайн от пресцентъра на МВР.

В акцията, която е била осъществена в градовете Нови Искър, София, Костинброд и Своге, са участвали полицейски служители от отделите “Разследване на тежката престъпност”, “Разследване на общата престъпност”, “Престъпления с висока обществена опасност”, “Престъпления във финансово-кредитната система” и Дирекция “Специализирани полицейски сили”. Операцията е в резултат на водено досъдебно производство на Специализираната прокуратура в София.

В хода на разследването е установено, че петима души от Нови Искър, Костинброд и София са изградили и участвали в организирана престъпна група, която, маскирана зад официалната дейност на 12 заложни къщи, намиращи се в Нови Искър, София, Костинброд и Своге,  е извършвала незаконно лихварство.

Изяснено е, че 5-те задържани лица са отпускали парични заеми от няколко хиляди до 60 000 лв. на десетки граждани, изпаднали в затруднено материално положение. Лихварите приемали в залог скъпи вещи и недвижими имоти, като окончателната сума за връщане била завишавана едностранно от заемодателя между 70 % и 120 %. С цел маскиране на реалната лихварска дейност те сключвали с получателите на заемите договори за покупко-продажба на недвижими имоти като залог на получената сума.

След погасяване на дълга обаче част от придобитите недвижими имоти не били връщани на заемополучателите, въпреки предварителната договорка. Тези имоти били включвани като актив на дружеството – управител на заложните къщи.

На петимата са повдигнати обвинения за създаване и участие в организирана престъпна група за незаконна лихварска дейност.

Четирима от тях са задържани за срок от 72 часа, а на един е определена парична гаранция. Работата по разследването продължава.

 

Юлия Славчева


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera