Битовата престъпност е най-тревожна за столичани

Граждани и експерти по сигурността и обществения ред дискутираха днес в София. мерките за превенция на битовата престъпност в осем столичниBitova prestapnost v Sofia района: Надежда, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Нови Искър, Банкя и Овча купел.

Кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че темата за сигурността стои в основата на всичко, когато става дума за стабилността на един град, защото е свързана с живота и здравето на гражданите. Тя подчерта важността на подкрепата, която Столична община (СО) получава от МВР за превенция и реакция при кризи – почистване на речни корита, на зони в общинските язовири. Кметът съобщи, че и тази година Столична община има одобрение на исканата сума от 1,5 млн. лв. за превенция.

Й.Фандъкова акцентира върху задълженията на СО по темата за сигурността в районите Надежда, Връбница, Илинден, Красна поляна, Люлин, Нови Искър, Банкя и Овча купел. На първо място тя посочи ангажимента за изграждане на видеонаблюдение, за което до момента са изразходвани над 4 млн. лв. – предимно за училища и детски градини, в основни градски пространства – улици и булеварди. „Трябва да се търси възможност за постоянни срещи, като тази, с цел постигане на по-голям ефект. Без активната роля и позиция, която ще изразите днес, няма как МВР да знае за всички проблеми. Заедно можем да инициираме и законодателни промени, ако се налага“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. По думите му, би било добре да бъде въведена практика на 2-3 месеца да се правят подобни сбирки, за да бъде видимо дали дават резултат.

Цветан Цветанов беше категоричен, че подобни срещи между граждани и експерти ще бъдат осъществени на територията на цялата страна. По думите му, битовата престъпност е най-големият проблем, който вълнува българските граждани, но мерките, които могат да бъдат предприети, са много ограничени. Бившият вътрешен министър обясни, че въпреки спекулациите, че МВР разполага с най-големият бюджет, личният състав в министерството е в порядъка от 47 000 човека. „70-80% от бюджета отива във Фонд “Работна заплата“. Отделят се много малко средства за поддържането на полицейската дейност. През 2009 г. въведохме общинска полиция, но малко общини се възползваха, защото и това струва пари. Необходимо е въвеждането на повече видеонаблюдение – така ще можем да осигурим повече полицейски ресурс, който да противодейства на битовата престъпност и пътнотранспортните произшествия (ПТП) в районите“, подчерта Цветанов.

По време на срещата бяха поставени множество въпроси от граждани, свързани предимно с битовата престъпност, детската престъпност и пътнотранспортните произшествия. Хората споделиха притесненията си по темата. Заявено бе желание за създаване на зоополиция. Цветан Цветанов обяви, че е взето политическо решение да бъдат създадени звена, които да отговарят за намаляване на агресията, която се наблюдава към животните. „Това са част от превантивните мерки, които ще бъдат представени пред обществото. Тепърва ще има обсъждания, включително и с неправителствени организации“, каза той.

Бяха засегнати теми като липсата на законово ограничение за движение на каруци и неяснотата относно точния брой на бежанците у нас. Експертите по темите на сигурността и вътрешния ред обясниха, че всяко лице, което влезе на територията на Европейския съюз нелегално и бъде заловено, се въвежда в Европейската система за автоматизирана идентификация на пръстови отпечатъци (Евродак).

Кирил Петров


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera