До края на 2020 г. всички райони на Столична община ще имат канализация

В различни райони на София Столична община е започнала да отчуждава имоти за изграждането на канализация. „Започнахме

До края на 2020 г. всички жилищни райони в гр.Сохия, гр.Нови Искър и в гр.Банкя ще имат изградена канализация

До края на 2020 г. всички жилищни райони в гр.София, в гр.Нови Искър и в гр.Банкя ще имат изградена канализация

процедури за отчуждаване, които ще приключат през тази и следващата година в „Кръстова вада – Запад” и „Манастирски ливади – Изток”,потвърди Ирина Савина, зам.-кмет на Столична община.

„В първата зона отчуждаваме по протежение на ул. „Емилиян Станев” и „Никола Крушкин-Чолака”. За 2016 г. се планира да започне отчуждаването в местност Люлин – център. Това е една от зоните в този квартал, където все още няма канализация. Там догодина ще започнем отчуждаване на терени по трасетата на 2 от колекторите В момента това се прави за имоти и в кв. Кубратово за бъдещото изграждане на канализация там”, поясни тя.

По думите й вече е готов проектът за колектора в местност Люлин-Сливница трети етап, но там не се налагат отчуждения и общината е готова с апликационната форма. „В момента, в който имаме възможност за кандидатстване за европейско финансиране, това ще бъде един от първите проекти. За Люлин-център има изготвени идейни проекти. Върви поетапно и изработването на работните и от догодина ще тръгнат и отчужденията”, поясни Ирина Савина.

Зам.-кметът припомни, че все още една четвърт от София е без канализация. „В момента работим по много проекти, които са почти за цялата територия на столицата”, каза още Савина. „Продължава изграждането в график на канализацията, където са средствата по старата ОП „Околна среда” в Банкя. До края на годината трябва да е приключило, да е изплатено всичко, да е отчетено”, добави тя

Според нея друг проект, където също се строи усилено, е този за изграждането на канализация в кварталите „Модерно предградие” и с.Войняговци, район „Нови Искър“. „Очакваме отварянето на новата ОПОС, за да имаме възможност да потърсим еврофинансиране. Първият проект, с който ще кандидатстваме, да е за етап 1 от изграждането на канализацията в кв. „Овча купел”. В същото време очакваме да получим покана от екомини­стерството за да кандидатстваме за изготвянето на регионално прединвестиционно проучване, което е едно от условията за нас като бенефициент да получим средства от европрограмата”, добави тя.

„Поставили сме си като цел до края на 2020 г. всички жилищни райони в гр.София, в гр.Банкя и в гр.Нови Искър да имат канализация. В някои от селата на Столична община това ще стане по-късно. Актуализираме и стратегията на Столична община за ВиК, която ще бъде внесена за одобряване в момента, когато бъде отворена и новата европрограма”, каза в заключение Ирина Савина.

 

Юлия Николова


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera