МОСВ: Оранжев код за обилни валежи в 6 области в страната

В шест области на страната е обявен оранжев код за интензивен дъжд за вторник – 16 септември. Това са областите Монтана, Враца, Пловдив, Смолян,

Оранжев код е обявен в шест области в страната

Оранжев код е обявен в шест области в страната

Пазарджик и София-област. Жълт ще бъде кодът за дъжд в дванадесет области – Видин, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Благоевград, Кюстендил, Перник и София-град. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите на сайта си, като се позоваха на прогнози от НИМХ към БАН.

През нощта срещу вторник и утре през целия ден ще има нови валежи. Обявен е оранжев код на места с очаквани сумарни количества между 30 и 40 л/кв.м. Валежи ще има и през следващото денонощие. Оранжевият код алармира, че времето е опасно.

Възможни са материални щети и има опасност от наранявания. Съобразявайте се с неизбежните рискове и следвайте всички съвети на компетентните органи, алармират от МОСВ.

В дванадесет области за утре е обявен жълт код за дъжд, като през нощта срещу 16 септември и утре през целия ден, ще има нови валежи. Сумарните количества в тези области ще са между 20 и 30 л/кв.м. Валежи ще има и през следващото денонощие. Времето може да бъде потенциално опасно.

Днес ще започне повишение на нивата в Западна и Централна България на реките: р.Тимок, р.Тополовец и притоците й, Войнишка и притоците й р.Видбул, р.Арчар, р.Лом – горно и долно течение, р.Цибрица, р.Огоста (по-съществено притоците й – р.Бързия, р.Ботуня (горно течение) и р.Скът), р.Искър – горно и средно течение, както и притоците й.

Значително ще се повиши нивото на основната река в участъка след яз. „Панчарево“, както и на горните течения на реките Вит и Осъм. Повишение ще има и в речните нива на Марица и притоците й, в горното и средното й течение.

В резултат на очакваните валежи на 16 септември се очаква повишение на речните нива на р.Арчар и притокът й р. Салашка; р.Лом в горното й течение (притокът й р.Краставичка); р.Огоста в горното й течение ( притоците й р.Превалска и р.Мартиновска); р.Малък Искър; р.Марица в горното й течение и притоците й р.Яденица и р.Чепинска.

 

Николай Стоянов


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera