„Нови Искър“ е сред районите с ръст на престъпността

Ръст в престъпленията, свързани с разпространение на наркотици, джебчийски кражби и хулиганство, отчете днес пред журналисти ръководството на СДВР.

Статистиката отразява криминогенната ситуация на територията на 24-те столични района за последните 8 месеца  – от 01.01.2014 г. до 31.08.2014 г.

Има известен ръст на престъпността на територията на район "Нови Искър" от началото на 2014 г.

Има известен ръст на престъпността на територията на район “Нови Искър” от началото на 2014 г.

Най-много кражби от началото на годината са станали около и в района на МОЛ „Сердика” и в и около МОЛ „София”, както и в района на бул. „Мария Луиза” и Централна жп гара в София.

От СДВР са изготвили интерактивна карта на София, от която става ясно кои са кварталите с най-висока концентрация на престъпления, като учудващо там за първи път попада и доскоро един от най-спокойните столични райони – „Нови Искър“.

Анализът на столичната полицията показва, че на територията на 1-во РУП (отговарящо за кварталите „Гео Милев” и„Изгрев), 2-ро РУП (отговарящо за част от центъра на София, за район „Надежда” и район „Нови Искър”)  и 7-мо РУП (отговарящо за „Младост” и „Студентски град“), са съсредоточени най-голям брой извършени престъпления, сред които и наркоразпростарнението около училищата.

62% от всички регистрирани престъпления от столичните криминалисти са кражбите, следвани от посегателства над превозни средства. Въпреки това обаче от полицията отчетоха спад в автокражбите, които до момента са с 66 % по-малко от тези за миналата година. Има намаление и на извършените тежки престъпления в града обясни зам.-директорът на СДВР Христо Терзийски.

“При убийствата, където имаме широк обществен отзвук, имаме една и съща тенденция – по 11 извършени убийства и през миналата година, и през тази”, каза той. През тази година девет от убийствата са разкрити, а през 2013-а – осем.

“Имаме най-много задържани улични дилъри, става въпрос за малко количество наркотици. Това е обяснимо от самата територия, която те обслужват – голяма концентрация на население на малка територия, концентрация на питейни и увеселителни заведения, на училища. На територията на 2-ро районно полицейско управление е Централна гара, където минават автобусите, които пък се използват за превоз на такъв тип вещества”, каза директорът на СДВР Младен Маринов.

Сериозна концентрация на дребни джебчийски кражби столичните полицаи отчитат около два от големите МОЛ-ове – „Сердика” и „София”, както и в търговската част на бул. „Мария Луиза”, около Централна гара, в района на Южния парк и ж.к. „Дружба”. Най-големият столичен квартал „Люлин” продължава да държи челни места по брой на регистрирани престъпления от всякакъв тип като 8-ма и 10-та част се отличават като критични зони за кражби и грабежи.

 

Николай Стоянов


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera