Приемат нова наредба за обществени обсъждания, свързани с устройството на територията в Столична община

Новата наредба има пряко отношение към строително-инвестиционния процес на територията на 24-те администратимни района в Столична община и се очаква да замени старата наредба за провеждане на обществени обсъждания, приета през 2007 г.

Докладът в комисиите бе представен от главния архитект на Столична община Здравко Здравков.

“Промените са в няколко посоки: обхватът на обществените обсъждания се разширява, а провеждането им се измества във възможно най-ранна фаза. Регламентират се допитванията и професионалните консултации. Въвеждаме условие представянето на документа/проекта и заключителната дискусия да бъдат в извънработно време, в делнични дни (от понеделник до петък), за да е удобно на всички заинтересовани”, обясни арх. Здравков пред общинарите.

Главният архитект призова да се намери правилния баланс между бизнеса и гражданите, като се вземе под внимание желанието за по-голям обхват на обсъжданията, но в същото време не се увеличава административната тежест върху предприемачите. И допълни, че заради зачестилите напоследък искания за строителство на високи сгради, ще има специални разпоредби за тях.

Новите текстове гласят, че на задължително обществено обсъждане ще подлежат проекти за подробни устройствени планове (ПУП), предвиждащи изграждане на сгради с обществено предназначение с височина над 75 м в централна градска част и комплексните обслужващи центрове от първо, второ и трето ниво (СМФ зоните).

За останалата територия на Столична община публични дискусии ще има за проекти за ПУП, предвиждащи обществени сгради над 125 метра.

Очаква се общинските съветници от Столичния общински съвет да разгледат и гласуват текстовете на новата наредба на своето редовно заседание на 20.07.2017 г.

Валентин Тодоров


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera