РИОСВ-София ще реализира европроект за обновяване на 4 резервата

Днес – 26 юни, РИОСВ-София, даде старт на мащабния проект „Опазване и възстановяване на биологичното

Директорът на РИОСВ-София инж. Ирена Петкова дава началото на работата по европроекта на РИОСВ-София.

Директорът на РИОСВ-София инж. Ирена Петкова, дава началото на работата по европроекта на РИОСВ-София.

разнообразие, осъществяване на ремонтни дейности и оборудване в резерватите и обектите, стопанисвани от РИОСВ-София, в т.ч.: Резерват „Торфено бранище”, Резерват „Бистришко бранище”, Поддържан резерват „Училищна гора”, Поддържан резерват „Богдан” и Природозащитен информационен център „Витоша”.

В Природозащитния информационен център „Витоша“ в Драгалевци, стартът на проекта беше отбелязан с церемония за започване на ремонтните дейности по този проект.

„Разчитаме с този европейски проект да обновим стопанисваните от нас резервати, за да бъдат те безопасно и привлекателно място за общуване на хората с природата“, каза пред Нови Искър онлайн директорът на РИОСВ-София инж. Ирена Петкова.

Проектът се изпълнява по процедура за директно предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO005/11/3/3.2/05/26 „Изпълнение на дейности за устройство и управление на национални паркове и резервати по Приоритетна ос 3 на Оперативна програма „Околна среда“ за опазването и възстановяването на биологичното разнообразие и осъществяването на ремонтни дейности в резерватите и обектите, стопанисвани от районната инспекция в гр.София.

Проектът е на обща стойност 4 438 315, 20 лв., от които 3 772 567, 92 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 665 747,28 лв. e националното съфинансиране от държавния бюджет на Република България. Дейностите трябва да бъдат завършени до 31.03.2015 г.

В резерватите „Торфено бранище“ и „Бистришко бранище“ на Витоша, както и в  поддържаните резервати „Училищна гора“ в землището на с. Боженци и „Богдан“ в землището на гр. Копривщица, в изпълнение на противопожарните планове ще бъде създадена система за противопожарно известяване и видеонаблюдение. В „Бистришко бранище“ пъщ ще бъдат предприети действия за намаляване на популацията на вредителя корояд-типограф. Границите на всички резервати ще бъдат маркирани, а в повечето от тях екопътеките също ще бъдат обновени и маркирани. По проекта ще бъдат разработени планове за управление на защитените територии, включително противопожарни планове.

Изпълнител на дейностите е фирма „Виа конструкт груп“ ЕООД.

 

Кирил Петров


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera