Северната скоростна тангента на София ще свързва 4 магистрали

Cеверната скоростна тангента на София ще свърже 4 магистрали – “Люлин”, “Тракия”, “Хемус” и бъдещия аутобан София-Калотина.

Това каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която направи днес първата копка на този  дълъг 17 км път. Тя заяви, че скоростната тангента има стратегическо значение и за София. Тя ще бъде вътрешно околовръстно шосе на града, което свързва кварталите и извежда трафика от тежките камиони.

По протежение на тангентата ще има 19 пътни съоръжения – 6 моста, 8 надлеза, 4 подлеза и една естакада.

Карта на Северната скоростна тангента.

Карта на Северната скоростна тангента.

Тангентата трябва да бъде построена до края на 2015 г., защото дотогава ще трябва да бъдат усвоени 234 996 783 млн. лв., като 199,74 млн. лв. са еврофинансиране. Л. Павлова обясни историята на проекта и как е бил спиран. Закъснението е година и половина.

Началото на Cеверната скоростна тангента е при км 0+000, който се намира западно от софийския околовръстен път на около 11 км след разклона за с. Мрамор, 2 км след разклона за Ломско шосе и на 3,5 км преди разклона за Нови Искър към път II-16 София – Мездра. Краят е при км 16+540 на изток от околовръстния път, на 1,1 км след новото начало на магистрала “Хемус”, при пътния възел на околовръстното и на около 8,5 км преди включването му в магистрала “Тракия”.

Трасето е с проектна скорост 120 км/ч и с 6 ленти за движение, по 3 във всяка посока. По протежение му ще бъдат изградени 19 големи съоръжения и 5 пътни възела – при бул. “Рожен”, при бул. “Илиянци”, при бул. “Чепинско шосе”, при “Източна тангента” и при софийския Околовръстен път – магистрала “Хемус”.

Над 100 имота по трасето още не са отчуждени. Пътната агенция се споразумя с част от собствениците, след като увеличи 100 пъти цената на обезщетението за кв. м – от 0,2 лева до 20 лева. ВАС обаче все още не се е произнесъл по останалите дела от собственици. Шефът на пътната агенция Лазар Лазаров се надява това да стане до март-април.

www.noviiskar.bg


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera