София купува 236 нови автобуса за 110 млн. лв.

Столичната община планира да инвестира в рамките на една година 126,5 млн. лв., за да обнови остарелите и

Някои от най-амортизираните и грохнали автобуси в Столична община се движат до и от град Нови Искър към София.

Някои от най-амортизираните и грохнали автобуси в Столична община се движат до и от град Нови Искър към София.

амортизирани автобуси и трамваи на столичния градски транспорт. От тази сума 66,5 млн. лв. по ОП „Околна среда” ще се използват за купуването на 126 задвижвани с метан съчленени автобуса, а 43 млн. лв. ще отидат за купуването на 110 единични дизелови автобуса. Други 17 млн. лв. ще се вложат за покупката на 5 трамвайни мотриси.

Според разчетите на Столична община новите 236 автобуса и 5-те нови трамваи трябва да бъдат пуснати в експлоатация още през пролетта на 2015 г. – това е записано в проекта за обновяване на транспортните средства в столицата. За да се реализира този проект обаче зам.-кметът по финансите на Столична община Дончо Барбалов ще предложи на утрешната своя сесия Столичният общински съвет да даде своето съгласие за изпълнение на този проект на кмета на СО Йорданка Фандъкова.

Кметът на СО трябва да проведе преговори с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за отпускането на целеви заем от 80 млн. лв. за реализирането на този проект. От тях 60 милиона ще се използват за новите 110 дизелови автобуса и 5 трамвая. С останалите 10 млн. евро ще се въведе компютърна система, която ще контролира светофарите по кръстовищата така, че да се минимизира чакането на колите. От Столична община очакват през есента на 2014 г. да бъде подписан договора с ЕИБ.

В момента Столична община разполага с общо 559 автобуса на средна възраст 19,8 години. След като бъдат доставени новите дизелови и метанови 236 автобуса, ще бъдат бракувани 268 стари автобуси, които са използвани над 30 години и са в изключително тежко състояние, като някои от тях в момента се движат по отделни маршрутни линии до и от гр.Нови Искър към София.

Така през пролетта на 2015 г. автобусният парк в Столична община ще се обнови почти наполовина. С новите 5 трамвая ще продължи и започналият преди десетина дни процес на подмяна на трамвайните мотриси, когато по бул. „България” тръгнаха новите 20 полски трамвая. Останалите 155 стари мотриси ще бъдат обновени до 2-3 години.

 

Юлия Славчева 


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera