София сменя счупени плочки около НДК за над 1 млн. лв.

NDK

Ремонтът на плочките през НДК в София продължава дори и в дъждовно време

Ремонтът на парка около НДК, който е за 13.5 млн. лв., включва подмяна само на счупените плочки, а не на всички настилки в парка, както се очакваше първоначално. Това стана ясно вчера при представянето вчера на графика на ремонта, който трябва да приключи до м.октомври. т.г. Именно подмяната на настилките е най-скъпата част от ремонта. В обявената обществена поръчка кметството беше заложило да задели 6,2 млн. лв. без ДДС за тях, за тротоарите, осветлението и велоалеите. В крайна сметка обаче е приета по-ниска цена – 4 675 897 лв., без ДДС, а сумата конкретно за смяна на счупените плочки е за 1.1 млн. лв. без ДДС. За изпълнител е избран “СК-13 ПЪТСТРОЙ”.

“Местата, на които ще се подменят, са само там, където е необходимо. Цветът е подбран сходен на този, който е в момента. Но както може да се убедите, дори и сега на територията на парка гранитът е с различни нюанси на сивото и бежовото и избраният е в близък нюанс до техния”, обясни директорът на дирекция “Зелени системи” Ралица Маджарова.

Общо ще бъдат подменени 6 декара плочки от гранит, 3 декара мраморни плочки и 3.5 декара други настилки. Общата площ на настилките в парка е 67 декара, става ясно от обществената поръчка. Маджарова обясни, че тези, които ще се подменят, са избрани по преценка на проектантите. “Това е гранитна настилка, която е много дълговечна и поради различни фактори се е компрометирала – навлизане на техника, мероприятия. Затова най-много плочки ще бъдат сменени пред НДК, поясни тя. Останалите настилки, които няма да бъдат сменени, ще бъдат почистени и обработени срещу пързаляне. С останалата част от 4,6 млн. лв. ще бъдат поставени 21 нови лампи, а съществуващите 154, които отдавна не светят, ще бъдат ремонтирани. Трябва да се изградят и 1,2 км велоалеи и да се сменят изцяло тротоарите около парка.

Пейките обаче също няма да се подменят, а ще се боядисат и оправят, където са счупени. В парка има общо 247 пейки и 120 кошчета. Освежаването им заедно с поливната система и озеленяването ще струват близо 2,2. млн. лв. без ДДС. Общината е избрала за изпълнител “ВОДСТРОЙ 98“. Ще се поставят 29 камери за 220 000 лв. без ДДС и две тоалетни за почти 250 хил. лв.. Досега се извършваха дейности само на фонтана с топките в подлеза пред НДК и другите водни обекти. Фонтанът и другите водни елементи, чийто ремонт започна още през м.г., ще са готови до 40 дни, но все още не е решено дали те ще бъдат пуснати това лято. Техният ремонт е за 2 млн. лв.

Кирил Петров


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera