Части от София под вода, ако язовир “Искър” прелее

Yazovir Iskar

Язовир “Искър”

Ако стената на язовир “Искър” се пропука, само за 90 минути водите му ще залеят София, пише в аварийния план на Столична община. Водната стихия ще потопи напълно Пасарел, Кокаляне, Панчарево, Герман, кварталите “Младост”, “Дружба”, “Слатина”, “Подуяне”, “Надежда” и “Искър”. Ще залее дори и част от центъра – предимно в община “Сердика”, но няма гаранция и за жълтите павета. Районът на Летище София първи ще бъде под водата, стана известно днес.

Дискусията около сигурността на най-големия изкуствен воден басейн през последните дни у нас беше предизвикана от непремереното изказване на инж. Василий Маринковски, зам.-директор на Югозападното държавно предприятие, което е натоварено с разчистването на коритото на река Искър. По думите на инженера само 10 сантиметра делели водите на язовира от преливане. Впоследствие от Министерството на околната среда и водите отрекоха официално тази информация, но съмнението, че може да има някакви рискове за населението остана да витае във въздуха.

Прогнозите за близките седмици, свързани с топенето на снеговете, също породиха опасения за наводнения в цялата страна.

Успокоителното е, че от изграждането си през 1954 г. досега язовирът не е преливал нито веднъж. А и експертите отричат всякаква възможност за подобен сценарий вследствие на технически проблем при нормална експлоатация.

Успокоителното е, че от изграждането си през 1954 година досега язовирът не е преливал нито веднъж. Експертите отричат всякаква възможност за подобен сценарий вследствие на технически проблем при нормална експлоатация.

Ситуацията е много далеч от рисковия момент, уверява също директорът на Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” Николай Николов.

Язовирната стена на “Искър” е бетонна, с височина 74,6 метра, с огромна здравина, която може да бъде пробита само от мощен взрив или земетресение над 9-а степен по скалата на Рихтер.

Тя е изчислена да издържи без ремонт 100 години, но въпреки това състоянието й непрекъснато се следи и поддържа.

Теоретичен риск обаче наистина съществува, тъй като дори всичко със съоръжението да е наред, никой не може да предвиди последствията от евентуален терористичен акт, силно земетресение, свличане на огромна маса или падане на метеорит например. За щастие водоемът се охранява денонощно, а вероятността точно там да падне космическо тяло е пренебрежимо малка.

Разбира се, разликата между преливане и разкъсване на стената е огромна. Докато от едно надвишаване на максималния капацитет на язовира щетите биха били само за селищата и кварталите в близост до река Искър, то внезапното изливане на съдържанието на язовира освен че ще предизвика унищожителна вълна – цунами, би заляла и по-голямата част от София.

Отговорните институции у нас обаче имат готовност за реакция дори при подобен апокалиптичен инцидент. Такъв вариант е записан и в актуалния план на Столична община за защита при наводнения. От него става ясно и кои ще са най-пострадалите райони. “Значителни наводнения на територията на София може да настъпят при излизане на реките от коритата им, скъсване на диги, преливане, частично или пълно разрушаване на стените на язовирите, хвостохранилищата и сгуроотвала, при което ще бъдат залети населени места в районите – “Панчарево”, “Искър”, “Подуяне”, “Кремиковци”, “Надежда”, “Сердика”, “Нови Искър”, “Младост” и “Слатина“, пише в плана на Столичната община. Освен тях са застрашени и районите през които преминават реки.

Ако разпределим чисто механично максималния капацитет на водата от язовира – 650 млн. куб. метра върху площта на градската част на София – 492 кв. км, се получава ниво на водата от 1,33 м. Проблемът е, че заради разликите в релефа, някои райони ще останат над водата, а в други има опасност дълбочината на наводнението да достигне 1,90 -2,60 и дори повече метри.

 

Кирил Петров


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera