300 000 лв. за аварийни ремонти в София след градушките

300 000 лв. са били отпуснати за аварийни ремонти след градушките от Столичната община, заяви днес столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Йорданка Фандъкова - кмет на Столична община

Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община

Средствата ще бъдат изхарчени за поправяне на щетите в училища и детски градини, допълни още Фандъкова.

Преди няколко дни е приключило изграждането на лявата дига на река Лесновска, в участъка при село Долни Богров, район „Кремиковци”. „Това е изключително важен обект за превенция срещу наводнения“, каза още Йорданка Фандъкова.

Тя припомни, че през 2005 г. точно това е било едно от най-критичните места, защото дигата се компрометира и е причинила наводняването на големи територии в район „Кремиковци”.

„Подготвихме документи, подадохме ги към Междуведомствената комисия и миналата година бяха отпуснати средства в размер на 900 000 лв.. Започна изграждането, получихме разрешение от „Напоителни системи”, добави тя и уточни, че този участък на реката се стопанисва от държавната фирма „Напоителни системи”. Фандъкова изрази надежда, че в този участък реката ще бъде почистена и благодари, че са успели със съвместни усилия да направят това съоръжение.

Участъкът е дълъг почти 2 км. През тази година продължава почистването на нови над 50 км реки на територията на Столичната община, като вече са почистени над 30 км. Продължава и почистването на участъците под язовирните стени, които са общинска отговорност и които са реконструирани в последните 3-4 години. Това са „Мърчаево”, „Мрамор” и „Суходол”. Участъците на река Искър, които преминават през територията на Столичната община, не са чистени през последните години. Те са подготвени, има нов проект за около 10 км, които са общинска отговорност.

През октомври ще бъдат подадени документи за финансиране от Междуведомствената комисия. Подготвя се и проект за участъка , който е държавна отговорност от около 15 км, за който също се очаква финансиране и който все още не е започнал. Цялостният проект за река Искър все още не е завършен, но в момента сме подали проекти на стойност около 4 млн. лв., допълни Йорданка Фандъкова.

 

www.noviiskar.bg


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera