Валентин Котов – кмет на района: Нови Искър ще стане по-привлекателно място за живот и работа


инж. Валентин Котов

 

Г-н Котов, бихте ли споделили с читателите на  сайта Нови Искър онлайн дали бюджетът за тази година на Столична община (част от която е и район “Нови Искър”) ще е достатъчен за функционирането на отделните  столични райони? Ве пак той дава финансовата рамка за развитие на столицата. В тази връзка, как според Вас, би трябвало да изглежда район “Нови Искър” в края на 2010 г.?

 

Въпреки, че бюджетът на Столична община за 2010 г. е формиран за работа в условия на криза, той ще ни даде възможност район “Нови Искър” да бъде променен видимо до края на тази година  и хората ще усетят тази положителна промяна.

 

 

Какъв е размерът на бюджета на района за 2010 г. и кои са по-важните проекти, които ще се реализират на територията на Нови Искър в следващите месеци?

 

 

Въпреки, че в момента сме в заключителната фаза на приемане на бюджета на Столична община, мога да кажа, че очаквам СОС да одобри бюджет на район “Нови Искър” в размер на 9 млн.лева. Може би най-големият инфраструктурен обект, по който се започва работа още на 31-ви март т.г. е ремонтът и рехабилитацията на изключително натоварения път София-Нови Искър-Мездра. Ще бъде преасфалтиран и реконструиран участък от него с дължина от 6,5 км., който преминава през целия ни град – от началото на кв.”Славовци” до края на кв.”Курило”. Освен пътя ще бъде оправена и прилежащата към него инфраструктура -  тротоари,  улично осветление и т.н. За да разтоварим пък трафика на тежки товарни автомобили през центъра на “Курило”, планираме да изградим и 3 кръгови движения в кв.”Курило” – на “Искърско дефиле” и ул.”Вечерница”, на “Вечерница” и ул.”Чавдар войвода” и на ъгъла на “Чавдар войвода” (в горната й част, до пазара) и бул.”Искърско дефиле”. През центъра на “Курило” ще минават само леки автомобили и обновеният ни център ще стане район за почивка, разходки и пазаруване. Общината кандидатства и за реализирането на проект по програма “Красива България”, в който съфинансирането от страна на Столична община ще бъде в размер на 99 998 лв., а проектът е за основна архитектурна реконструкция и реновиране на централния площад в кв. “Кумарица“ – “Свети Дух”,  в който ще бъдат вложени близо 1 млн.лв.

 

 

Преди малко повече от 2 години поехте отговорността да работите за успешното развитие на район “Нови Искър”. Какво от обещаното пред вашите избиратели успяхте да реализирате и какво предстои?

 

 

Много са нещата, които аз и екипът ми успяхме да подобрим в района ни за този период. Ще си позволя да отбележа само някои от тях: изцяло беше променен архитектурният вид и облик на площада в кв.”Курило”(това е центърът на града ни), както и на централната част на булевард “Искърско дефиле”; реконструирани бяха и площадите в кварталите “Гниляне”, “Славовци” и в село Подгумер; беше изградено изцяло ново улично осветление в село Кътина и довършен ремонта на площада в село Войняговци. Предоставихме на възрастните хора от района напълно ремонтирани и обзаведени пенсионерски клубове в кв.”Кумарица”,  кв.”Гниляне”, с.Балша , с.Подгумер,  с.Кътина, с.Житен,  с.Доброславци , Кубратово, с. Чепинци и с.Негован. Към завършените обекти с обществено значение бих прибавил и основните ремонти на траурните ритуални зали в кв.”Гниляне”, с.Световрачене, с.Кубратово, с.Житен и с.Балша. Освен това подобрихме състоянието и на самите гробищни паркове във всяко от тези населени места. Районната администрация на “Нови Искър” успя да ликвидира и нерегламентираните сметища във всички населени места от общината.

 

 

А какви са плановете Ви за реализирането през тази година на важните за жителите на района ни  проекти в областта на водоснабдяването, канализацията и газификацията на Нови Искър?

 

За изминалите 2 години и 2 месеца от началото на мандата ми, жителите на моя район почти всекидневно виждат как районната администрация активно работи по почистването на дерета и корита на реки в района, включително и на река Искър. В същото време бяха основно рехабилитирани и всички отводнителни канали и шахти в града. Бих искал да добавя в тази връзка, че в момента на територията на район “Нови Искър” се изпълнява и един от най- големите проекти по програма ИСПА, а именно изграждане на Помпена станция (чийто строеж беше замразен преди повече от 20 години) и напорен колектор до Пречиствателна станция – с.Кубратово, което ще позволи решаването на канализационните проблеми на кварталите “Курило”, “Кумарица” и “Славовци”. Този проект е на обща стойност почти 30 млн.евро и предстои да бъде завършен през м.декември тази година.

 

Искам да уверя жителите на района, че вече има подготвени работни проекти за изграждане на канализацията на селата Чепинци,  Негован и Световрачене,  а във фаза “Идейно проектиране” е канализацията на кварталите “Гниляне” и “Изгрев”. През тази година започваме и изпълнението на проекта за канализацията с локална пречиствателна станция в село Войняговци.

След като през миналата година беше издадено разрешителното за строеж на фирма “Софиягаз” АД за битовото газифициране на Нови Искър, предстои много от жителите на града да имат възможност да станат потребители на този вид по-евтина енергия.

 

 

Населението на Нови Искър се разраства – по официални данни днес в него живеят над 30 000 жители, значителна част от които са млади хора. Какви условия успяхте да създадете за развитието на спорта, образованието и системата за социални

услуги?

 

Да, все повече хора се заселват в район “Нови Искър”. Голямата близост със София, “обвързаността” на двете икономики, чистия въздух и природните красоти, които ни заобикалят, привличат все повече нови жители и инвеститори тук. А резултатите от дейностите в тези области са навсякъде. През последните 2 години младите жители на района се радват на изградените нови многофункционални спортни площадки с изкуствена настилка и осветление, които функционират в кв.”Курило”, с.Подгумер, с.Чепинци и с.Житен. Успяхме да ремонтирахме основно и детските площадки в кварталите “Гниляне”,  “Кумарица” и “Курило” както и в селата Подгумер и Чепинци.  В областта на образованието стремежът ни е да запазим мрежата от учебни заведения в района, включително и тези с по-малки паралелки. През миналата година бяха извършени основни

реконструкции и беше обогатена материалната база на ЦДГ № 1 и ОДЗ №57. Бяха оборудвани и основно ремонтирани физкултурните салони във всички училища в района. В момента пък е в ход изпълнението на проект за разширение на ЦДГ №32 в село Чепинци,  с което ще се осигурят допълнително места на децата от Нови Искър. На последно място, но не и по значение, искам да отбележа, че през изтеклата година издигнахме един впечатляващ мемориален паметник в село Локорско на академик Дончо Костов, който е основоположник на българската генетика и един от най-заслужилите жители от района. Подобрихме и състоянието на историческите паметници, като част от тях са частично реставрирани.

 

 

Как  работите  с новия кмет на Столична община – г-жа Йорданка Фандъкова? Имате ли нейната подкрепа и разбиране за бъдещото развитие на града и района ни? А освен това сте сред неголемия брой кметове  на столични райони,  които всекидневно търсят  мнението на своите избиратели за свършеното до момента. Вслушвате ли се  в идеите на гражданите на Нови Искър за развитието на населеното място, в което живеят, и успяхте ли да оправдаете очакванията на местните хора, които ви гласуваха доверие преди 2 години?

 

 

С г-жа Йорданка Фандъкова имаме отлични взаимоотношения и бих добавил, че тя проявява  много сериозно разбиране и подкрепа за решаване на разноликите проблеми на нашия район. На втората част от въпроса ви – както е известно, преди малко повече от 2 години жителите на най-големия столичен район ми гласуваха  доверие на местните избори през м.ноември 2007 г., избирайки ме за кмет. Малко след като встъпих в длъжност,  аз и екипът ми разработихме параметрите на нашата бъдеща дейност,  които са залегнали в приетата от нас Стратегия за развитие на район “Нови Искър” за периода 2008 – 2011 г. В нея аз поех ангажимент пред своите избиратели за прозрачно и достъпно управление, подобряване на инфраструктурата и екологията в района, развитие на системата от социални услуги, подобряване на условията за спорт, отдих и образование и др. Смея да твърдя, че мнението и оценката на местните хора са истинският коректив в моята всекидневна работа.

 

Амбициите ми като районен кмет са, до края на мандата ми, район “Нови Искър” да стане едно много по-привлекателно място за живот и работа. Това е комплексната ми грижа и задача, с която започва и свършва всеки мой ден. Категорично твърдя, че районът ни, който досега е бил несправедливо недооценяван, е с може би най-голям потенциал за развитие сред другите в Столична община. Перспективите пред него тепърва предстоят.

 

 

 

Интервю на Валентин Тодоров


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
 • Svejo.net
 • Dao.bg
 • Piron.bg
 • Web-bg.com
 • Lubimi.com
 • Pipe.bg
 • Facebook
 • Google Bookmarks

Коментари (2)

 1. Galina xristova казва:

  gn.KMETE ,zashto neprekasnoto pravite remonti na kvartalite kv.Kurilo i kv.KUMARICA ami kv.Izgrev ne go slagate nikade v spisacite s remontite ,tova 4e v 21 vek gazim kal do ushite i xodim s gumeni botushi ne vi li e sram kato kmet na tozi raion kak jiveia jitelite mu……….

 2. ЦВЕТАНКА ПАВЛОВА ГЕНЧЕВА казва:

  Г-н Котов имах пусната молба към вас по повод това че искам да бъда вклюена в проекта за свъраване в канализационната мрежа с вх.№9400-257/23.03.2011г.
  Вие много любезно ми върнахте отговор в който не се ангажирате с нещо конкретно,при положение че се водят конкретни разговори в тази насока между Вас като кмет и Г-жа Фандъкова като столичен кмет.Не Ви прави чест като човек на такъв отговорен пост да ми препоръчвате да ползвам изгребна яма.
  Бих искала да получа ясен отговор на какъв етап са преговорите в тази насока и имали шансове обикновеният човек да живее по- нормално.

  18.04.2011 С уважение ваш избирател
  гр.София Цв.Генчева

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera