Даниела Райчева оспорва домейн името на единствената в гр.Нови Искър местна онлайн медия

Странни неща стават в северните софийски покрайнини, уважаеми читатели.AEJ-Bulgaria

На 29.06.2017 г., след 5 години и половина усилена работа в полза на местната общност и разнопосочни усилия за развитие на нашия опърпан град, кметът на СО-Нови Искър“ г-жа Даниела Райчева е инициирала процедура по арбитриране на домейн името на единствената местна онлайн медия в Нови Искър – www.noviiskar.bg.

Госпожа Райчева, в качеството си на кмет на район „Нови Искър“, е започнала тази процедура по арбитриране, с цел отнемане на домейн името от законния й собственик – журналиста Валентин Тодоров, регистрирал това домейн име – www.noviiskar.bg, още през м.април 2010 г.  и на което той е собственик и регистрант от 7 години и който домейн е регистриран с предоставяне на  документи за основание за ползване на името, още на 19.04.2010 г. в оторизираната организация, която регистрира у нас домейн имената с разширението .bg, а именно във фирма „Регистър БГ“ ООД.

По-долу публикуваме текста на официалната позиция, която зае днес във връзка с този скандален казус авторитетната и влиятелна организация Асоциация на европейските журналисти-България. Публикуваме текста на колегите от АЕЖ-България без съкращения и без редакторска намеса.

„Съществуването на единствената онлайн медия в град Нови Искър е под заплаха, след като кметът на едноименни столичен район СО-„Нови Искър“ Даниела Райчева е предприела стъпки, с които оспорва правото на ползване на домейна NOVIISKAR.BG. В качеството си на длъжностно лице, Райчева е поискала арбитражна процедура в оторизираната организация, която регистрира у нас домейн имена с разширението .BG –„Регистър БГ” ООД.

С Асоциацията на европейските журналисти-България се свърза журналистът Валентин Тодоров, който е регистрирал сайта с това име преди седем години и оттогава работи за утвърждаването му и популяризирането му като медия. Валентин Тодоров за първи път запазва домейна през 2010 година и притежава декларация, с която кметът на района по онова време изрично заявява, че няма да предявява претенции към името, докато то е активно.

Валентин Тодоров изпрати до АЕЖ копие от декларацията, подписана от тогавашния кмет Валентин Котов. Неговата приемничка обаче очевидно е на друго мнение и в края на юни подава в „Регистър БГ“ заявка за арбитриране на домейн името на местния информационен сайт www.noviiskar.bg, като в същото време район СО-Нови Искър“ си има и в момента функциониращ общински уеб сайт с домейн името www.novi-iskar.bg

Процедурата се очаква да отнеме месец, след което арбитражна комисия към самата фирма „Регистър БГ“ ще прецени дали администрацията на район Нови Искър може да получи домейна, въпреки че предишен кмет изрично се е отказал да го използва. Съгласно общите условия на Регистър БГ имената на общините и областите са резервирани за регистриране на домейни, образувани чрез тези имена, от съответните администрации. Но според точка 5.3.4. от същите тези общи условия, когато заявеното име вече се използва, трябва да се избере друго име или да се изчака да бъде освободено.

Казусът обаче надхвърля чисто технологичния спор и се пренася в полета, като тези за неприкосновеността на частната собственост и за правото на достъп до информация.

Възниква въпросът може ли публичната администрация във всеки един момент да предявява претенции към нещо, от което самата тя се е отказала и което гражданин е стопанисвал, в конкретния случай журналист, и в което е инвестирал в продължение на години?

Не по-малко важен е въпросът за достъпа до информация – доверието е най-големият капитал, с който се ползва дадена медия, а то е неразривно свързано с името. Да бъде отнето името на медията, в което са инвестирани години труд, може да бъде удар срещу свободата на словото.

Самият Валентин Тодоров допуска връзка между действията на районния кмет и факта, че сайтът му „често публикува определено критични публикации за многото неуредици в този неразвит като инфраструктура  и местна икономика столичен район „Нови Искър”.

Асоциацията на европейските журналисти-България ще следи казуса и ще потърси юридическа и експертна подкрепа за местната медия в спора ѝ с общинската администрация.“

 

Асоциацията на европейските журналисти-България

София

06.07.2017 г.

 

 


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
 • Svejo.net
 • Dao.bg
 • Piron.bg
 • Web-bg.com
 • Lubimi.com
 • Pipe.bg
 • Facebook
 • Google Bookmarks

Коментари (2)

 1. Курилец казва:

  Д.Райчева не е за този пост отдавна хората в Н.Искър трябваше да го разберат. Градът ни е по-зле отвсякога.

 2. Симеон Иванов казва:

  Хората от Нови Искър не харесват г-жа Д.Райчева-не знам как я избраха за кмет на района през 2015 година.

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera