Да си чужденец и да правиш бизнес в България – мисия възможна. А как е в Калабрия – най-южния италиански регион?

Един от най-важните фактори за един чужд инвеститор, насочил се към дадена страна, е какви са общите условия за правене на бизнес в държавата, към която се е насочил. Според публикуваното неотдавна най-ново проучване на Световната банка ‘Doing business’ report 2014 (“Да правиш бизнес 2014″) за 189 държави от всички континенти, две от страните-членки на ЕС - България и Италия, са класирани на едни от непрестижните места в тази годишна класация. България падна на 58-о място в класацията Doing business за 2014 г., а Италия е дори на още по непрестижното 65-то място за 2014 г.

Макар и с нисък данък печалба, България си остава все още неуютно място за предприемачите, показва новото проучване на Световната банка Doing business 2014 (“Да правиш бизнес”) за 189 държави от всички континенти. България заема непрестижното 58-о място в тазгодишното издание на класацията, която традиционно помага на инвеститорите да се ориентират къде си заслужава да влагат парите си, като отчита голяма ли е бюрокрацията, лесно ли се регистрира фирма, колко време и пари отнема сдобиването с разрешителни за строеж, плащането на данъци и т.н. За сравнение, Естония е на 22-ро място след Германия. Литва, Латвия и Македония са сред първите 25 в класацията, България е класирана сред страни като Тонга, Ботсвана и Бруней.

Обикновено българските бизнесмени постоянно се оплакват от бюрократичните процедури и тромавата администрация, но сред тях има и немалко бизнесмени с чужд произход, които са избрали България за свой дом. Според неофициална статистика на Българската стопанска камара, над 50 000 бизнесмени от чужд произход оперират свой частен бизнес на територията на България. При подготовката на този репортаж решихме да се обърнем към тях – чужденците, за да разберем как те виждат ситуацията с правенето на бизнес в България

Аднан Лидиянов е на 58 години, роден е в Ливан, но живее в България от 35 години. Завършил е икономика в София и след

Аднан Лидиянов - президент на фирма "Дал Сиат"

Аднан Лидиянов – президент на фирма “Дал Сиат”

края на своето следване решава да се установи за постоянно в България. Тук създава свое семейство, раждат му се 2 деца.

През 1992 г. регистрира своята частна фирма „Дал Сиат“ ООД, която е една от известните на българския пазар счетоводни фирми. За него работят 15 души, а клиентите му са фирми от София и страната.

„В България се чувствам удобно и като у дома си. Аз съм български гражданин и никога не съм чувствал някакъв вид дискриминация за това, че съм арабин от Ливан. Мога определено да кажа, че да правиш бизнес в България не е трудно и не е по-различно от правенето на бизнес в друга европейска страна. Има своите специфики, разбира се, но като цяло нещата са приемливи и за един чужденец има условия за правене на бизнес тук.

Фатема Хаджи управлява най-известния ливански ресторант в София - "Финикия".

Фатема Хаджи управлява най-известния ливански ресторант в София – “Финикия”.

На същото мнение е и 55-годишната Фатема Хаджи – управител на базираната в София фирма „Жак-Мо“ ООД, която също е от Ливан и която живее в България от 1994 г. Страната й харесала заради климата, гостоприемните хора и условията за живот. Днес Фатема Хаджи е собственик на най-известния ливански ресторант в София – „Финикия“, който развива заедно със съпруга си Мохамад Сухаил. Бизнес дамата от Бейрут, казва, че първоначално дошла в България като турист, но малко след това решила да се установи за постоянно в София заедно със семейството си.

Понеже имала отлични кулинарни умения, решила да започне свой бизнес с отварянето на ливански ресторант в София. Нейният ресторант „Финикия“ днес се радва на огромна популярност и предлага автентична ливанска кухня. Г-жа Хаджи казва, че никога не се е сблъсквала с някакви сериозни проблеми при правенето на бизнес в България – никой не й е искал подкуп, нито е упражнявал натиск върху нея като бизнес дама. Дори повечето й приятели в София са българи и тя има вече своята приятелска среда в България. Бизнесът й е успешен и в момента тя дава работа на 20 души, повечето от които са българи. “Да си чуждестранен бизнесмен в България не е особено трудна задача – просто следваш правилата и гледаш да предлагаш все по-качествен продукт или услуга“. Това е рецептата на Фатема Хаджи от Бейрут за правене на успешен бизнес в България.

Раджиндер Кумар от Делхи, Индия,  е ресторантьор, който попада случайно в

Раджиндер Кумар е известен в София ресторантьор от Индия.

Раджиндер Кумар (в средата) е известен в София ресторантьор от Индия

България през 1995 г., когато идва да работи като готвач в един от първите индийски ресторанти в София. По това време се запознава с бъдещата си съпруга – българката Капка, с която е женен вече над 17 години. Двамата решават да започнат свой собствен бизнес, като през 2009 г. отварят свой собствен ресторант „Рангила“ в центъра на София. Раджиндер е управител на фирмата, опериращ ресторанта, както и главен готвач в него, а съпругата му Капка е негов помощник. Раджиндер споделя, че се чувства много добре в България, но според него не е толкова лесно да се прави бизнес в страната ни, поради малко мудните административни процедури, бюрокрацията и многото документи, които трябва да попълва един бизнесмен в България, без значение дали е чужденец или българин.

Това, че е от чужд произход никога не било плюс или минус за него – смята, че винаги  е бил равнопоставен с българите и никога не  е дискриминиран. Г-н Кумар твърди още, че България е една доста толерантна към чужденците страна и той я смята за своя втора родина. Единствената му забележка е срещу многото административна намеса на държавата в бизнеса, което не стимулира инвестициите. Извън това смята, че той самият е класически пример, че един чужденец може да прави успешен бизнес в България без особени затруднения и препятствия, само заради това, че е с чужд произход.

Д-р Хасан Бармауи пък е 53-годишен йорданец, който е почетен консул на Хашемитско кралство Йордания в България.

Роден е на 15 декември 1960 г. в Aман, женен е за българка, с която имат три деца – момиче и две момчета.  Освен почетен

Д-р Хасан Бармауи е председател на Българо-йорданската търговска камара

Д-р Хасан Бармауи е председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество, както и почетен консул на Хашемитско кралство Йордания в България

консул на своята родина в България, Хасан Бармауи е и председател на Българо-йорданската камара за икономическо сътрудничество и е председател на Асоциацията на българо-арабските икономически камари. Получава докторска степен по икономика в Университета за национално и световно стопанство в София през 1997 г., след като се дипломира там като магистър и бакалавър по международни икономически отношения в УНСС. Според Хасан Бармауи, България е създала много добри условия за правене на различен бизнес и самият факт, че в България има хиляди йордански граждани, част от които оперират свои собствени фирми е доста показателен в това отношение.

Д-р Бармауи твърди, че досега никой от неговите сънародници не му се е оплакал, че му е искан подкуп или че е бил пресиран, само защото е чужденец – тъкмо обратното, дори администрацията в България има респект към чуждестранните бизнесмени, защото те произвеждат тук и създават работни места. Местните хора приемат чужденците доста позитивно и отношението като цяло е много добро. Хасан Бармауи допълва още, че все повече йорданци идват да инвестират в България заради подобряващата се бизнес среда.

В споменатия по-горе представителен годишен доклад на Световната банка ‘Doing business report 2014′ (“Да правиш бизнес” 2014) от 189 държави, Италия е класирана на 65-то място, незавидна позиция за европейска държава, с оценка близка до тази на България.

Решихме да проверим на място, как изглеждат нещата за малкия и дребен бизнес в самата Италия, и по точно в нейния най-южен регион Калабрия?

Желанието ни беше да погледнем на икономическите трудности пред дребния бизнес в тази най-бедна част на Апенинския полуостров,  през очите на чужденци, решили да поемат риска и да развиват свой собствен малък бизнес в Калабрия. В третия най-голям град  на региона Калабрия – Ламеция Терме (със 72 000 души население), живеят и работят голям брой чужденци от Европа, Африка и Азия. Някои от тях са наемни работници, но сред тях има и предприемчиви хора, който са регистрирали своя фирма и успешно се справят с трудностите на бизнеса, които в Калабрия са като че ли малко повече от тези в България.

DSC06557

Г-жа Хадиджа Агуежди има свой малък бизнес в гр.Ламеция Терме, Калабрия, Италия.

Хадиджа Агуежди е от Северно Мароко. Пристига в Италия през 1990 г. и през годините се е занимавала с различни дейности. През 2002 г. регистрира своя фирма и отваря малък магазин в гр.Ламеция Терме, в който тя самата продава различни подаръци, бижута, козметика и др. В магазинчето й ‘Belle Oggi’ на централен площад в Ламеция Терме тя разказва за своя опит да прави бизнес в Италия. „Не съм усещала досега по-особено отношение от обществото към мен, само защото съм чужденка. Всъщност аз се чувствам дори повече италианка, отколкото мароканка.

Като проблеми за дребния бизнес в Италия, мога да посоча високите данъци за бизнеса в Италия, както и тромавата администрация тук. Аз имам малка еднолична фирма и от мен се искат да плащам авансово огромен брой данъци, още преди да съм реализирала печалба. Но правилата са за всички и аз ги спазвам. Дали си чужденец или не, тук, в Италия, не е толкова важно. По-важно е с какво допринасяш за общото благо и какво правиш не само за себе си, но и за обществото. На мен лично в Калабрия ми харесват условията за правене на бизнес, въпреки общата стагнация в момента в цялата страна.

Shinese_shop

Изглед отвън на магазина за дрехи на Хуанг Лиу в гр.Ламеция Терме. Хуанг е китаец от гр.Гуангдонг, който от 2012 г. развива свой дребен бизнес в гр.Ламеция Терме, Калабрия, Италия.

Г-н Хуанг Лиу е на 46 години. Живее и работи от 6 години в Калабрия. През 2012 г. решава да започне свой собствен бизнес и отваря голям магазин за дрехи на ул. “Вия Тренто” – една от централните улици в гр.Ламеция Терме. В магазина продава самият той, заедно с жена си и с двамата си сина. Работи по 6 дни от седмицата по 10 часа и не се оплаква. В магазина му може да се купят различни дрехи, куфари, чанти, обувки и др. „Бизнесът ми вече се развива успешно и въпреки кризата в момента в Италия, аз лично не се оплаквам. „Аз се чувствам добре в Калабрия и нямам някакви особени проблеми, поради това, че съм чужденец, с изключение на това, че все още не владея добре италиански език. Местната община прави много за интегрирането на чужденците в града, но на мен лично просто не ми остава много време за научаване на италиански език. Винаги съм си сътрудничел успешно с местната администрация, която ме подкрепя, за това, че плащам данъци тук и че отварям нови работни места. А за такова нещо като “ндрангета” (така наричат местната калабрийска мафия), съм чел само по вестниците“ казва още Хуанг.

„Мога да кажа, че ако си предприемчив, ще успееш в бизнеса, независимо дали си чужденец или италианец. Тук никой не ми пречи и не се интересува от това откъде идвам“, завършва своя разказ Хуанг.

Салем Шамим е от гр.Дака - столицата на далечен Бангладеш. В Италия е от 10 години и говори добър италиански език. Първоначално работил в Рим, после се преместил в гр.Ламеция Терме, където преди 2 години стартира свой бизнес с накити и бижута. Днес бижутерийният му магазин е един от най-посещаваните в гр.Ламеция и се радва на постоянни клиенти. Казва за себе си, че се чувства напълно интегриран в италианското общество и не е срещал особени проблеми в дейността си като бизнесмен. С него работи и брат му  – 26 годишния Синан. Не се чувстваме втора категория бизнесмени заради произхода ни, от който никой не се интересува тук. Да, в Италия има бавна администрация, има бюрокрация, нещата стават по-бавно, но тава е част от бизнес средата тук – ние също сме част от нея. И затова, че сме с чужд произход, никой не е гледал на нас с по-разбичен поглед, допълва още Салем Шамим.

Две южноевропейски страни – едни  и същи проблеми пред малкия бизнес, еднакво бавна администрация, но и жив предприемачески дух сред бизнесмените в тези две страни, независимо от техния произход.

 

Текст и снимки:

Валентин Тодоров – България

Мерием Мактум – Италия

***

 

The report has been prepared with the kind  support of the Council of Europe


Сподели статията в Тези бутончета са връзки към сайтове, в които можете да качите линк към тази статия.
  • Svejo.net
  • Dao.bg
  • Piron.bg
  • Web-bg.com
  • Lubimi.com
  • Pipe.bg
  • Facebook
  • Google Bookmarks

Публикувайте коментар

Име и имейл са задължителни полета. Вашият имейл няма да бъде показван.

*

ДОБРЕ ДОШЛИ В НОВИ ИСКЪР!WordPress SEO fine-tune by Meta SEO Pack from Poradnik Webmastera